Usein kysytyt kysymykset

K: Mikä on Karhun kansa?
V: Karhun kansa on rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta, jonka hengellinen pohja on itämerensuomalaisessa kansanuskossa.

K: Mitä on suomenusko/väenusko/itämerensuomalainen kansanusko?
V: Rakkaalla lapsella on monta nimeä, kaikki nuo kuvaavat Karhun kansaa. Suomenusko on suomalaiseen uskomusperinteeseen pohjautuvaa hengellisyyttä, jolla on lukuisia muotoja. Väenusko painottaa sitä, että kaikessa on väkeä. Itämerensuomalainen kansanusko viittaa ainakin Suomen, Karjalan ja Viron alueilla harjoitettuun muinaisuskoon. Karhun kansa edustaa yhtä tulkintaa näistä kaikista.

K: Miksi yhdyskunnan nimi on juuri Karhun kansa?
V: Karhu on suomalaisen mytologian pyhin eläin ja kaikkien ihmisten myyttinen kantavanhempi. Suomalaiset siis ovat ihan kirjaimellisesti karhun kansaa. Nimen keksi eräs jäsenemme ja parempaa nimeä perusteilla olevalle yhdyskunnalle ei tarvinnut sen jälkeen enää miettiä.

K: Miksi halusitte rekisteröityä?
V: Koska koimme, että meille kuuluvat samat hengelliset ja lailliset oikeudet kuin niille Suomessa vaikuttaville uskontokunnille, joiden alkuperä on jossakin muualla.

K: Milloin rekisteröitymishanke alkoi ja miten se eteni?
V: Hanke alkoi kesällä 2010 ja se eteni alusta asti sillä periaatteella, että tärkeitä päätöksiä tehdään vain kasvokkaisissa tapaamisissa. Tällä haluttiin välttää ensinnäkin koko hankkeen juuttuminen uuvuttavan netti-inttelemisen suohon ja toisekseen se, että joku ulkopuolinen porukka pääsisi hankkeen ”kaappaamaan”. Ensimmäinen ilmoitus uskonnollisen yhdyskunnan perustamisesta lähetettiin Patentti- ja reksiterihallitukselle marraskuussa 2011. Se tuli takaisin hylättynä ja lisäselvityspyynnön kera loppuvuodesta 2012. Lisäselvityspyynnössä vaadituilta kohdilta täydennetty uusi yhdyskuntajärjestys toimitettiin Patentti- ja rekisterihallitukselle kesällä 2013. Tämä ilmoitus hyväksyttiin ja Karhun kansa merkittiin uskonnollisten yhdyskuntien rekisteriin 17.12.2013.

K: Mihin sijoitutte poliittisella kentällä?
V: Emme mihinkään. Toimintamme on puhtaasti hengellistä, ja jos joku jäsen yrittää Karhun kansan riveissä ja nimissä ajaa mitään poliittisia päämääriä, hänet erotetaan poliittisen vakaumuksen väriin katsomatta. Karhun kansan jäsen saa tietenkin osallistua politiikkaan, mutta se pitää tehdä yksityishenkilönä puolueiden ja kansalaisjärjestöjen riveissä.

K: Oletteko te varmasti tosissanne?
V: Olemme tosissamme ja jokainen Karhun kansan jäsen on aito uskossaan.